top of page
Search
  • Inicijatori Deklaracije

NE PRISTAJEMO NA NESTAJANJE

Updated: Feb 12, 2020

Ulaskom u eurozonu Grčka je izgubila monetarne alate određivanja eskontne stope i upravljanja tečajem čime su joj za izlazak iz krize preostale samo mjere štednje koje im je nametnula Trojka (Komisija, MMF, ECB) i koje su zemlju teško pogodile.





Dana 8. listopada 2019. godine održana je konferencija za medije Živog zida na temu očuvanja monetarnog suvereniteta – kune. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, doc.dr.sc. Dominik Vuletić, dr.sc. Slavko Kulić, te Vedran Ivaniš i Vlasta Krpetić.


“Moramo provesti poštenu i dvostranu javnu raspravu o uvođenju eura temeljenu na činjenicama

Uvodno je prikazan isječak iz filma sa stavovima građana Slovenije. Građani Slovenije komentirali su kako je život poskupio otkad je uveden euro. Cijene su poskupile, a plaće su se samo konvertirale, kako je strana nekvalitetna roba zamijenila domaću kvalitetnu, kako [Slovenija] prati europski trend cijena, a neće pratiti trend plaća. Slovenci poručuju kako se trebamo držati kune.


Promašena monetarna politika

Predsjednik Ivan Vilibor Sinčić uvodno je čestitao Dan neovisnosti istaknuvši kako je hrvatska neovisnost pala na niske grane. Naglasio je kako Hrvatska od svoje neovisnosti vodi promašenu moneternu politiku, a situacija se pogoršala 1994. godine kada je došlo do primjene Maastrichtske konvencije u Hrvatskoj i kada je kuna vezana uz njemačku. Sinčić je spomenuo grčku dužničku krizu iz 2010. godine te kazao da je Grčka, kao i druge zemlje, ulaskom u eurozonu izgubila monetarne alate određivanja eskontne stope i upravljanja tečajem čime su joj za izlazak iz krize preostale samo mjere štednje koje im je nametnula Trojka (Komisija, MMF, ECB) i koje su zemlju teško pogodile.


Sinčić je zaključio kako se mora povesti poštena i dvostrana javna rasprava temeljena na činjenicama te je izjavio kako već tjednima radi na okupljanju znanstvene zajednice i predstavnika svih segmenata društva kako bi se pružio intelektualni, znanstveni, stručni, politički i svaki drugi otpor Plenkovićevoj politici odnosni njegovom Nacionalnom vijeću za uvođenje eura. Jednostrano plasiranje informacija, igranje igre bez druge strane i propaganda ne smije više prolaziti.


Dr.sc. Dominik Vuletić govorio je o teoriji optimalnih valutnih područja Roberta Mondela te zaključio kako eurozona ne spada u taj model. Vuletić je istaknuo kako je takav sustav postavljen na način se zemlje centra razvijaju brže i jače od zemalja periferije te kako ekonomska znanost kaže da zemlje periferije niti teoretski ne mogu sustići zemlje centra. Posljedica takvog modela je, uz ekonomsko jačanje, i odlazak stanovništva iz zemalja periferije u zemlje centra.


Visoka cijena ulaska u eurozonu

Slavko Kulić je istaknuo kako je izvjesno da je cijena za ulazak Hrvatske u eurozonu prodaja preostalih državnih udjela u 400 poduzećima. Kulić je istaknuo kako je uvođenje eura forsira mali broj hrvatskih štediša u eurima, njih tek nekoliko posto, koji su vlasnici 90% hrvatske štednje, a iza te štednje ne stoji nikakvo znanje niti rad.

Vlasta Krpetić istaknula je kako je u periodu između 2007. i 2015. BDP SAD-a rastao za 15%, a da je BDP Europske unije stagnirao odnosno bio oko nule pri čemu je jedino Njemačka rasla 6.9% što znači da se njemački rast dogodio na leđima drugih zemalja. Istaknula je kako je radila u Njemačkoj u vrijeme uvođenja eura te da su se nejednakosti unutar njemačkog društva uvećale, a dodatno se jaz povećao krizom eura, kao što su povećale razlike između periferije i centra Europe. Istaknula je kako ne želi gledati kao se u Hrvatskoj povećava jaz između siromašnih i bogatih.

10 views0 comments
bottom of page