top of page
Search
  • Inicijatori Deklaracije

SINČIĆ U SABORU OKUPIO 'ANTIEURO KOALICIJU'

'Svjetonazorski smo različiti, ali zadržavanje kune je važno nacionalno pitanje'


Europarlamentarac Živog zida Ivan Sinčić te saborski zastupnici Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), Goran Aleksić (Snaga), Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) i Miro Bulj (Most) ujedinili su se u borbi protiv uvođenja eura i potpisali Deklaraciju o položaju kune. Uz njih je ovu Deklaraciju, čiji je inicijator lider Živog zida Sinčić, potpisalo još 15-ak zastupnika u Saboru.



- Deklaracija je to koju je pisala struka i pozivamo sve zastupnike da ju potpišu. U europskom parlamentu potpisalo ju je 40-ak zastupnika, od naših su to Mislav Kolakušić i Ruža Tomašić. Ostale naše  eurozastupnike smo pitali žele li potpisati, nisu htjeli - istaknuo je Sinčić naglašivši kako će nam uvođenje eura eliminirati alate izlaska iz krize.


“ U europskom parlamentu potpisalo ju je 40-ak zastupnika, od naših su to Mislav Kolakušić i Ruža Tomašić. Ostale naše  eurozastupnike smo pitali žele li potpisati, nisu htjeli - istaknuo je Sinčić.”

- To su monetarni i fiskalni alati. Od monetarnih alata gubimo politiku tečaja i eskontnih kamatnih stopa i tu monetarnu politiku određivat će u Frankfurtu Vijeće guvernera, gdje ćemo, naravno, biti preglasani. Pokazalo se za vrijeme krize eura da su zemlje članice eurozone pretrpjele gospodarski pad te su stagnirale dok je gospodarstvo SAD-a raslo u sedam, osam godina 15 posto. Ne postoje nikakvi alati, fondovi, koji bi u slučaju krize nekoj zemlji pomogli - poručio je Sinčić istaknuvši slučaj Grčke koja je izgubila četvrtinu svog gospodarstva.


Sinčić je naglasio kako je među potpisnicima i Miro Bulj, ali ga je ispričao zbog nedolaska na konfereciju zbog drugih obveza.



Iako se po stavovima i ideologijama sve ove stranke itekako razlikuju, kako je istaknula je Bruna Esih, ovo je vrlo važno nacionalno pitanje oko kojeg treba postići konsenzus.


- Kao Neovisni za Hrvatsku bili smo potpuno jasni da ćemo učiniti sve kako bismo stali u obranu hrvatske kune. Plenković nema nikakvog legitimiteta da pristupi uvođenju eura jer niti u programu HDZ-a niti u njegovoj kampanji nije bilo niti jedne jedine riječi. Za razliku od ove Vlade, mi smo sposobni čuti glas javnosti i struke - istaknula je.


Goran Aleksić svjestan je da smo pristupanjem u Europsku uniju obavezni ući i u eurozonu te uvesti euro. No, smatra da još nije vrijeme za to.


- Mi imamo vremena to odgađati dokle god to želimo. Nisu provedene nikakve javne rasprave, provode se određeni kružoci po hotelima gdje guverner i kompanija uvjeravaju javnost kako je to sve dobro, ali to je čisti PR. Guverner Vujičić, ukoliko uđemo u eurozonu, će se tamo baškariti s ostalim guvernerima, a on to nije zaslužio jer je glavni krivac, uz Rohatinskog, za nepoštene kredite u valuti CHF i nepoštenu kamatnu stopu u svim valutama  - istaknuo je Aleksić naglasivši kako prije uvođenja eura najprije treba provesti javnu raspravu, a banke vratiti opljačkani novac.


Ivan Lovrinović istaknuo je kako je nacionalna valuta najvažnije obilježje suvereniteta pored Ustava, himne i zastave.



- Ona je najvažniji instrument održavanja i ispravljanja tzv. neravnoteže u međunarodnim ekonomskim odnosima - istaknuo je navevši Mađarsku i Češku koje još nisu uvele euro.


Upitao je novoizabranog predsjednika države Zorana Milanovića, koji je u kampanji rekao da je "kuna naša valuta, kakva je, takva je, naša je", hoće li uistinu aktivno raditi na održanju kune.


- U slučaju krize domaća valuta ostaje ključni element spasa - naglasio je.


19 views0 comments
bottom of page